girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

1 op 2 surfers klikt op links in e-mails

De helft van de surfers klikt op een link in een e-mail, zelfs als die afkomstig is van een onbekende. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse universiteit FAU. Geen slimme zet, want hierachter kan het werk van cybercriminelen schuilen. Door je te laten klikken proberen ze vertrouwelijke informatie te ontfutselen of kwaadaardige software op je pc te installeren. Volgende elementen moeten een belletje doen rinkelen:

Wie is de afzender?
De mail lijkt afkomstig van een betrouwbare bron, zoals je bank. Schijn kan echter bedriegen: kijk altijd het e-mailadres na. Het deel dat volgt op @ moet ofwel de domeinnaam zelf zijn, ofwel ervan gescheiden zijn met een punt. De domeinnaam wordt steeds gevolgd door .be, .com, .eu, .net, .org, … Contacteer bij twijfel de afzender via telefoon of op het gebruikelijke e-mailadres.

Onpersoonlijke aanspreking?
Afzenders die jou kennen, spreken jou normaal gezien aan met jouw volledige (familie)naam of weten op zijn minst je geslacht. Zij gebruiken in principe geen aansprekingen als “Geachte heer/mevrouw”.

Vraag naar persoonlijke info?
Word je gevraagd om persoonlijke informatie (kredietkaart- of andere betaalgegevens …) door te sturen of in te vullen in bv. een webformulier? Nooit doen. Betrouwbare afzenders als uw bank of overheidsinstanties vragen nooit naar vertrouwelijke informatie via mail. 

Dwingende toon?
Heeft de mail een dwingende toon of had je hem niet verwacht? Mails die bv. waarschuwen dat je account is gehackt of factuur nog moet betaald worden zijn vaak verdacht.

Taalfauten?
Nepmails bevatten vaak spel- en grammaticafouten. Ontvang je mails in een andere taal dan je moedertaal, dan is dit ook een teken aan de wand. 

Waar gaat de link naartoe?
Klik niet op de link in de mail, maar zweef erboven met je muis. Links onderaan het venster of boven je muispijltje zie je het webadres waar de link naartoe leidt. Gaat hij niet naar de officiële website of is het een verkorte link, dan is hij waarschijnlijk vals.

Bijlage? Opgelet! 
Bijlagen kunnen kwaadaardige software bevatten. Wanneer je ze opent, wordt er malware op je computer geïnstalleerd. Open dus nooit een bijlage van een afzender die je niet vertrouwt. Kijk zeker naar het bestandsformaat. Vooral zip-, exe-, pdf- en javascript (js)-bestanden zijn verdacht.