girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Drie gouden regels tegen oplichterij op het internet

Een dringend telefoontje waarin je bank om je persoonlijke gegevens vraagt, een agressieve mail van je operator die een onverwachte betaling vermeldt, een WhatsApp-bericht dat beweert dat je een wedstrijd hebt gewonnen waaraan je niet eens hebt deelgenomen… Oplichterij op het internet neemt verscheidene vormen aan, maar heeft altijd hetzelfde doel: je vertrouwen misbruiken. Cybercriminelen rekenen erop dat je er door de druk en twijfel zonder meer zult intrappen.

Wat in veel gevallen dan ook lukt. Volgens de Federal Trade Commission bedroeg het totale verlies door online oplichterij in de VS 1,9 miljard dollar (1,69 miljard euro) in 2019.

Mede om die reden is het initiatief ScamSpotter.org ontstaan. Deze website (enkel in het Engels) herinnert je aan de drie gouden regels die je in acht moet nemen wanneer je een ongevraagd bericht of oproep krijgt.

  • Neem je tijd: Je kunt snel het slachtoffer worden omdat oplichters inspelen op een gevoel van urgentie. Panikeer niet, maar neem de tijd om jezelf de juiste vragen te stellen.
  • Neem het heft in handen: Krijg je een onverwacht bericht of telefoontje, antwoord dan niet meteen, maar contacteer zelf de organisatie die beweert jou te willen bereiken via hun officiële kanalen.
  • Laat je gezond verstand spreken:­­­ Geen enkele officiële organisatie zal je vragen om meteen te betalen. En al zeker niet via cadeaubonnen, Bitcoins of andere vreemde betaalmethoden. Lijkt het verzoek om betaling verdacht, dan is het zeker oplichterij.

Op Scam Spotter kun je ook je kennis van online oplichterij testen. Doe de quiz om te checken hoe goed jij de oplichters kunt ontmaskeren.