girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Grootschalige cyberaanval: zo houd je je gegevens veilig

De ransomware WannaCrypt heeft onlangs heel wat media-aandacht naar zich toe weten te trekken door enkele grote slachtoffers te maken, waaronder 16 Britse ziekenhuizen en een Spaanse telefoonoperator.

Veiligheidslek in Windows

De malware misbruikt een veiligheidslek in oudere, niet meer ondersteunde versies van Microsoft Windows (Windows XP, Windows Server 2003, en Windows 8) om zich via het interne netwerk te verspreiden naar andere computers, zelfs als die niet met het internet zijn verbonden.

In de ondersteunde versies van Windows die dus nog veiligheidsupdates ontvingen (waaronder Windows 7, 8.1 en 10) werd het lek al in maart gedicht. Voor de niet meer ondersteunde versies heeft Microsoft op 15 mei in allerijl uitzonderlijk een patch uitgebracht om de verspreiding van WannaCrypt in te dijken.

Hoe bescherm ik mijn gegevens?

De belangrijkste schakel in je online veiligheid ben je echter zelf. Volg deze drie gouden regels om veilig te blijven:

  • Open nooit zomaar een bijlage of link in een e-mail. Als je de afzender kent, contacteer hem dan om de echtheid van de mail te bevestigen. Valse e-mails die ransomware verspreiden kunnen erg overtuigend zijn.
  • Installeer alle veiligheidsupdates om je toestellen te beveiligen. Tegenover veiligheidslekken in je software staat zelfs je virusscanner vaak machteloos.
  • Maak regelmatig back-ups van al je gegevens. Bewaar minstens één kopie op een fysieke drager (externe harde schijf, …) die niet met het internet is verbonden. Zo blijven je gegevens zelfs bij een aanval onaangeroerd.

Wat als ik slachtoffer ben geworden?

Werd jij het slachtoffer van de ransomware-aanval WannaCrypt op 12 mei? De "Computer Crime Unit" van de Federale Politie vraagt dat slachtoffers zich melden. Dit kan via het e-mailadres opsporingen@police.belgium.eu of bij de lokale politie. Elke melding kan cruciaal zijn om de daders te klissen.

In België zijn 6 slachtoffers gekend, maar volgens de politie is dat maar het topje van de ijsberg.