girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Slimmer gamen? Volg deze tips

Heeft je kind de gezins-pc omgetoverd tot spelcomputer, speelt het op je smartphone of droomt het van de nieuwste console? Naast erover te praten, kun je een aantal tools gebruiken om te voorkomen dat je kind te veel tijd en geld besteedt of roekeloos online speelt. Belgian Games, de vertegenwoordiger van de videogamesector in België, zet deze tools regelmatig in de kijker, zoals deze maand in het kader van Safer Internet Day.

Om gezond en verantwoord gamen te promoten, geeft David Verbruggen van BelgianGames zijn advies voor (groot)ouders, leerkrachten en toezichthouders.

1. Controleer de rating

Voordat je kind een videospelletje koopt of speelt, moet je de classificatie-informatie op de online winkel of op de achterkant van de doos controleren. "De veelgebruikte PEGI-classificatie kan je helpen om te zien of het spel geschikt is voor de leeftijd van je kind, maar ook of het online functies bevat die je aandacht verdienen, zoals multiplayer of geïntegreerde aankopen", zegt David Verbruggen. Deze informatie is ook opgenomen in de PEGI Ratings app, die gratis is voor iOS en Android.

2. Activeer ouderlijk toezicht

Console, computer, smartphone of tablet: al deze systemen bieden een bepaalde mate van ouderlijk toezicht. Dit is een nuttig instrument om de algemene activiteit van je kind in het oog te houden en eventuele ontsporingen te voorkomen zonder je kind te bespioneren. Zo kun je onder meer:

  • de speeltijd begrenzen

Het is niet altijd gemakkelijk om een spel te stoppen, vooral niet als het online is met andere spelers. "Het beste is om met je kind te praten en duidelijke regels op te stellen", benadrukt David Verbruggen. "Tools voor ouderlijk toezicht kunnen het gemakkelijker maken om ze in de praktijk te brengen.” Afhankelijk van de beschikbare opties kun je de duur van het spel instellen, maar ook een activiteitenlogboek raadplegen, waarschuwingen ontvangen, enz.

  • expliciete inhoud vermijden en de privacy van je kind beschermen

Ouderlijk toezicht kan ook helpen kinderen te beschermen wanneer zij online spelen of via hun toestel toegang hebben tot het internet. Voor bepaalde videospellen kun je de toegang beperken op basis van de leeftijd van je kind of PEGI-labels. Afhankelijk van het platform is het mogelijk (gesproken) chat uit te schakelen, te bepalen met wie je kind online mag spelen, bepaalde sites of zoektermen te blokkeren of het posten van screenshots en video's op sociale media te beperken. "Geef online geen gevoelige informatie aan vreemden, net zoals je dat in het echte leven niet zou doen", adviseert David Verbruggen.

  • hoge rekeningen vermijden

Steeds meer videospelletjes bieden de mogelijkheid om betalende inhoud te downloaden. Om te voorkomen dat je een hoge rekening krijgt, controleer je best de informatie op de online winkel of PEGI-labels en stel je ouderlijk toezicht op het betreffende platform in om uitgaven te beperken of te blokkeren. "Sommige games, waaronder het bekende Fortnite, hebben een optie om onbedoelde aankopen te melden en onder bepaalde voorwaarden een terugbetaling te vragen", voegt David Verbruggen toe.

3. Blokkeer en rapporteer ongewenst gedrag

Sommige spelers die je tijdens onlinespellen tegenkomt, kunnen zich helaas op een storende manier gedragen via discriminatie, pesterijen, valsspelen... Afhankelijk van het videospel en het onlineplatform is het mogelijk om je kind te beschermen door dergelijke gebruikers te blokkeren of te rapporteren. "Als een speler beledigende of ongewenste opmerkingen maakt, kun je hem blokkeren om alle online communicatie met hem te verbreken", legt David Verbruggen uit. "Als hun gedrag duidelijk niet goed is, kun je spelers rapporteren. Spelers die herhaaldelijk worden gerapporteerd, kunnen een waarschuwing of een schorsing krijgen."

Op de website Speelhetslim vind je een gids met goede praktijken rond videogames, informatie over het PEGI-systeem, links naar instructies over hoe je ouderlijk toezicht instelt voor het gameplatform dat je gebruikt, en uitleg over hoe je ongewenst gedrag kunt melden.