Waarom je nooit je bankkaart of pincode mag uitlenen
Jongeren deinzen er niet voor terug om hun bankkaart en pincode uit te lenen in ruil voor geld. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Febelfin en IndiVille. Maar liefst 16% van de jongeren zou dergelijke zaken afgeven aan iemand anders. Ze zijn met andere woorden heel vatbaar om geldezel te worden. Wat jongeren zich vaak niet realiseren is dat ze op die manier criminelen helpen geld witwassen. Dit is strafbaar.
Wat zijn geldezels?
Een geldezel laat zijn of haar bankrekening of bankkaart en pincode (bewust of onbewust) gebruiken door criminelen om geld wit te wassen. Criminelen beloven geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen in ruil voor hun bankkaart en pincode. Zij hebben deze nodig om illegaal verkregen geld (vaak via phishing) op te storten, door te sluizen of meteen cash af te halen. Zo blijven ze zelf onbekend. Een geldezel knapt dus het vuile werk op, maar blijft achter met de ellende. Geldezel zijn is namelijk strafbaar want hij/zij helpt geld witwassen.
Tegenwoordig vragen oplichters ook steeds meer naar andere gegevens van geldezels zoals identiteitskaarten (of een kopie ervan), gsm-nummers en adresgegevens. Want ook deze info kan het voor criminelen makkelijker maken om fraude te plegen.
Wat kan ik doen als een oplichter mij contacteert?
Stelt iemand bijvoorbeeld via sociale media voor dat je snel geld kunt verdienen? Wees op je hoede. Leen nooit je rekening, bankkaart of pincode uit en geef nooit informatie als je adres of gsmnummer aan een onbekende. Rapporteer dergelijke accounts rechtstreeks bij het sociale mediaplatform dat je gebruikt of bij het meldpunt voor oplichterij van de overheid.
Meer tips lees je in de brochure van Febelfin.
Wat als ik een geldezel blijk te zijn?
Heb je een oplichter geholpen door je informatie uit te lenen? Volg deze 5 tips:
- Twijfel niet om hulp te vragen aan je ouders of aan een vertrouwenspersoon.
- Houd elke overschrijving tegen en haal geen geld af dat werd gestort op je rekening.
- Contacteer zo snel mogelijk je bank.
- Laat je bankkaart blokkeren via Card Stop (078 170 170).
- Dien klacht in bij de politie.
Zit je met andere vragen over sociale media of het internet? Deel je ervaringen met andere jongeren op Cybersquad.be.