girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Zo ontmasker je valse apps

Een kopie van de populaire messenger-app WhatsApp werd onlangs meer dan 1 miljoen keer gedownload in de Google Play Store. De app, die ondertussen uit de store werd verwijderd, bleek adware te zijn. Dit is software die gerichte reclame toont. Ondanks de strenge voorwaarden kunnen er in de officiële stores dus apps opduiken met adware of andere malware. Om je toestel en gegevens te beschermen maak je best regelmatig back-ups en ben je maar beter op je hoede.

Waarop moet ik letten?

Makers van fake apps doen hun best om hun product zo waarachtig mogelijk te doen lijken. Echt van vals onderscheiden is bijgevolg niet altijd eenvoudig. Volgende tips kunnen je hierbij helpen.

  • Check de website van de ontwikkelaar. Zoals het WhatsApp-voorbeeld aantoont worden populaire apps vaak nagemaakt: van de app-naam over het logo tot de naam van de ontwikkelaar. Surf beter naar de officiële website. Die zou een rechtstreekse downloadlink naar de appwinkel(s) moeten bevatten.
  • Kijk uit voor valse gidsen of updates. Tal van apps bieden zich aan als gids voor bijvoorbeeld een bekende spelletjesapp. Helaas zitten hier ook valse apps tussen. Eens je ze hebt gedownload bevatten ze in plaats van uitleg advertenties of malware. Hetzelfde geldt voor apps die updates bieden voor een bestaande app. Een app zal altijd zelf updates aanbieden, hier heb je geen aparte applicatie voor nodig.
  • Lees de beoordelingen. Soms kan je uit de reacties bij een app afleiden dat het niet om een waarachtig exemplaar gaat: “werkt niet”, “krijg hem niet open”, update blijft hangen”… Het loont dus de moeite om deze te overlopen. Dit is echter geen garantie: er zijn websites die positieve beoordelingen tegen betaling aanbieden.
  • Let op de publicatiedatum. Een bekende app die al een tijdje meegaat zou geen recente publicatiedatum mogen hebben, maar een geüpdatete versie. Heeft de app daarnaast geen updates of is de recentste versie minstens een paar maanden oud, dan is ze minder te vertrouwen.

En als ik een valse app ontdek?

Je kunt valse apps melden. In de Google Play en Windows Store kun je ze rechtstreeks markeren als ongepast. Voor de App Store meld je dit hier.

Wat als het te laat is?

Heb je een slechte app gedownload, verwijder die dan zo snel mogelijk. Lukt dit niet of bevat de app malware, dan kan het helpen om je toestel terug naar de fabrieksinstellingen te zetten.