girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Val niet voor vals

Bijt niet in de phishinghaak!

Een spel waarbij leerlingen verschillende teksten en e-mails bestuderen en proberen uit te maken welke de echte en valse phishingberichten zijn.

Doelstellingen

De technieken leren die mensen gebruiken om je identiteit te stelen.

Bekijken hoe je identiteitsdiefstal voorkomt. 

Leren praten met een vertrouwde volwassene als je denkt dat iemand je gegevens heeft gestolen.

De tekenen van een phishingpoging herkennen.

Voorzichtig zijn met hoe en met wie ze persoonlijke informatie delen.

Even praten

Wat is phishing nu eigenlijk?

Phishing gebeurt wanneer iemand informatie probeert te stelen - zoals je login- of accountgegevens - door zich voor te doen als iemand die je vertrouwt in een e-mail, sms of andere onlinecommunicatie. Phishing-e-mails - en de onveilige sites waar ze je naartoe proberen te sturen of de downloads en bijlagen die ze jou proberen te doen openen - kunnen ook virussen op je computer plaatsen die je contactenlijst gebruiken om je vrienden en familie nog meer phishing-e-mails te sturen.

Andere oplichters proberen je te misleiden om malware of ongewenste software te downloaden door je te vertellen dat er iets fout is met je toestel. Let op: een website of advertentie kan onmogelijk zeggen of er iets fout is met je toestel! Sommige phishingaanvallen zijn duidelijk nep. Maar andere kunnen echt lijken en overtuigend zijn. Stuurt een oplichter jou bijvoorbeeld een bericht waarin enkele van je persoonlijke gegevens vermeld staan, dan noemen we dit spearphishing en trap je er misschien wel in.

Het kan heel moeilijk zijn om dit te herkennen, want door je eigen informatie te gebruiken, kan het lijken alsof ze jou echt kennen. Voor je op een link klikt of je paswoord invoert op een site die je nooit eerder hebt bezocht, is het goed jezelf enkele vragen te stellen over die e-mail of webpagina. Deze vragen kun je jezelf stellen: 

 • Ziet de site er even professioneel uit als andere websites die je kent en vertrouwt, met het gebruikelijke logo van het product of het bedrijf en met tekst zonder spelfouten? 
 • Stemt de URL van de site overeen met de naam van het product of het bedrijf dat je zoekt? Staan er spelfouten in? 
 • Zijn er spamachtige pop-ups? 
 • Begint de URL met https:// met aan de linkerkant een groen hangslotje? (dit betekent dat de verbinding veilig is.) 
 • Wat staat er in de kleine lettertjes? (Dat is waar het gevaar in schuilt.) 
 • Biedt de e-mail of site iets aan dat te mooi is om waar te zijn, zoals de kans om veel geld te winnen? (Het is bijna altijd te mooi om waar te zijn.) 
 • Klinkt de boodschap een beetje vreemd? Alsof ze je kennen, maar je bent toch niet helemaal zeker?
 • En wat als je toch in de val trapt? Eerst en vooral: geen paniek! 
 • Vertel het meteen aan een ouder, je leerkracht of een andere volwassene die je vertrouwt. Hoe langer je wacht, hoe erger de dingen kunnen worden. 
 • Verander de paswoorden van je online-accounts. 
 • Word je het slachtoffer van oplichters, vertel het dan meteen aan je vrienden en andere contacten, want zij kunnen ook getroffen worden. 
 • Gebruik de instellingen om het bericht indien mogelijk te melden als spam.
   

Activiteit

Antwoorden
Antwoorden op het werkblad “Phishingvoorbeelden”:
 • Echt. De e-mail vraagt de gebruiker naar de website van het bedrijf te surfen en in te loggen op hun account, in plaats van een link te geven in de e-mail of hen te vragen hun paswoord te mailen (links kunnen gebruikers naar twijfelachtige websites loodsen).
 • Nep. Verdachte en geen beveiligde URL.
 • Echt. Let op de https:// in de URL.
 • Nep. Verdacht aanbod in ruil voor bankgegevens.
 • Nep. Niet veilig en verdachte URL.
Wat je nodig hebt:
 • Hand-out: werkblad “Phishingvoorbeelden”

Hand-out: werkblad “Phishingvoorbeelden”

Laat uw kinderen deze voorbeelden van berichten en websites bestuderen.

Geef keuzes aan

Selecteer “Echt” of “Nep” voor elk voorbeeld en zeg daaronder waarom.

Bespreek de keuzes

Welke voorbeelden lijken betrouwbaar en welke lijken verdacht? Hebben sommige antwoorden je verrast?

Verdere discussie

Dit zijn enkele vragen die je jezelf kan stellen bij het beoordelen van berichten en sites die je online vindt:

Ziet dit bericht er goed uit?

Wat is je eerste indruk? Vallen jou onbetrouwbare aspecten op?

Biedt de e-mail jou iets gratis aan?

Gratis aanbiedingen zijn meestal niet echt gratis (ook al is het echt).

Vraagt het bericht je persoonlijke gegevens?

Sommige websites zullen jou persoonlijke informatie vragen, zodat ze jou nog meer bedrieglijke berichten kunnen sturen. Bijvoorbeeld een ‘persoonlijkheidstest’ waarin je informatie prijsgeeft op basis waarvan je paswoord of andere geheime informatie makkelijker kunnen raden. De meeste echte bedrijven zullen geen persoonlijke informatie via e-mail vragen.

Is het een kettingmail of post op sociale media?

E-mails en posts die je vragen iets door te sturen naar iedereen die je kent, kunnen jou en anderen in gevaar brengen. Doe het niet, tenzij je zeker bent van de bron en zeker weet dat je het bericht veilig kan doorgeven.

Lees de kleine lettertjes

Onderaan de meeste documenten vind je de kleine lettertjes. Deze tekst is klein en bevat vaak de dingen waarvan ze willen dat je ze over het hoofd ziet. Een kop bovenaan de tekst vertelt bijvoorbeeld dat je een gratis telefoon hebt gewonnen, maar in de kleine lettertjes staat dat je dat bedrijf eigenlijk 200 euro per maand moet betalen.

Opmerking: in deze oefening gaan we ervan uit dat ‘Internaut Mail’ een echte, vertrouwde service is.

Werkblad

Voorbeelden van phishing

1. Is dit echt of nep?

echt nep

2. Is dit echt of nep?

echt nep

3. Is dit echt of nep?

echt nep

4. Is dit echt of nep?

echt nep

5. Is dit echt of nep?

echt nep

Lessen

Ben je online, wees dan altijd op je hoede voor phishingaanvallen in e-mails, smsberichten en posts - en zorg ervoor dat je de juiste mensen hierover aanspreekt als iemand je voor de gek houdt.

Woordenschat 

Bot

Ook wel ‘chatbot’ of ‘virtuele assistent’ genoemd. Dit is software die online werkt of via een netwerk en automatisch vragen beantwoordt, commando’s opvolgt (zoals een routebeschrijving naar het huis van je nieuwe vriend), of eenvoudige taken uitvoert (zoals een liedje afspelen).

Phishing

Bij phishing probeert iemand je te misleiden om online persoonlijke informatie te delen. Phishing gebeurt meestal via e-mail, advertenties of websites die lijken op websites die je al gebruikt.

Spearphishing

Bij spearphishing is de aanval meer op jou persoonlijk gericht, doordat oplichters jouw persoonlijke informatie gebruiken.

Scam

Een oneerlijke poging om geld te verdienen of iets waardevols te verkrijgen door mensen te misleiden.

Betrouwbaar

Waarop je kunt vertrouwen om te doen wat juist of nodig is.

Authentiek

Echt, oprecht, waar of exact, niet vals of gekopieerd.

Controleerbaar

Iets waarvan kan bewezen of aangetoond worden dat het waar of correct is.

Bedrieglijk

Bedoeld om iemand te laten geloven dat iets niet waar is.

Manipulatie

Iemand die een andere persoon of situatie oneerlijk, onrechtvaardig controleert, beïnvloedt of bedreigt. Ook dingen die je online aantreft kunnen gemanipuleerd zijn, bijvoorbeeld een foto die bewerkt is om je iets te laten geloven dat niet waar is.

Frauduleus

Iemand misleiden om iets waardevols van hem te krijgen.

Firewall

Een programma dat je computer beschermt tegen de meeste vormen van oplichting en misleiding.

Schadelijk

Woorden of acties die bedoeld zijn om wreed of pijnlijk te zijn. Kan ook verwijzen naar schadelijke software die bedoeld is om iemands apparaat, account of persoonlijke informatie schade toe te brengen.

Catfishing

Een valse identiteit of account maken op een sociale netwerkdienst om mensen te misleiden om hun persoonlijke informatie te delen, of te laten geloven dat ze met een echte persoon praten, met een legitiem account, profiel of pagina.

Clickbait

Manipulatieve online-inhoud, berichten of advertenties die zijn ontworpen om de aandacht van mensen vast te houden en ervoor te zorgen dat ze klikken op een link of webpagina, vaak om views of websiteverkeer te doen stijgen om zo geld te verdienen.