girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Wees cyber alert

Val niet voor vals

Blijf weg van phishing en oplichters

Voor kinderen is het belangrijk dat ze begrijpen dat inhoud die ze online vinden niet noodzakelijk waar of betrouwbaar is, en dat sommige websites hun informatie proberen te stelen. Phishing en andere vormen van online oplichting moedigen internetgebruikers van alle leeftijden aan, om te reageren op mysterieuze berichten van mensen die ze niet kennen of die zich voordoen als iemand die ze wel kennen.

Activiteit

Bijt niet in de phishinghaak!
Wie ben jij echt?
Over bots
Interland:
Rivier van de Waarheid

Doelstellingen

Beseffen dat het niet is omdat iets online staat, dat het waar is.

Ontdekken hoe phishing werkt en waarom het een bedreiging is.

Valse aanbiedingen, prijzen en andere vormen van onlineoplichting.

Downloads

Download dit hoofdstuk
Download het volledige Curriculum

Woordenschat 

Bot

Ook wel ‘chatbot’ of ‘virtuele assistent’ genoemd. Dit is software die online werkt of via een netwerk en automatisch vragen beantwoordt, commando’s opvolgt (zoals een routebeschrijving naar het huis van je nieuwe vriend), of eenvoudige taken uitvoert (zoals een liedje afspelen).

Phishing

Bij phishing probeert iemand je te misleiden om online persoonlijke informatie te delen. Phishing gebeurt meestal via e-mail, advertenties of websites die lijken op websites die je al gebruikt.

Spearphishing

Bij spearphishing is de aanval meer op jou persoonlijk gericht, doordat oplichters jouw persoonlijke informatie gebruiken.

Scam

Een oneerlijke poging om geld te verdienen of iets waardevols te verkrijgen door mensen te misleiden.

Betrouwbaar

Waarop je kunt vertrouwen om te doen wat juist of nodig is.

Authentiek

Echt, oprecht, waar of exact, niet vals of gekopieerd.

Bedrieglijk

Bedoeld om iemand te laten geloven dat iets niet waar is.

Manipulatie

Iemand die een andere persoon of situatie oneerlijk, onrechtvaardig controleert, beïnvloedt of bedreigt. Ook dingen die je online aantreft kunnen gemanipuleerd zijn, bijvoorbeeld een foto die bewerkt is om je iets te laten geloven dat niet waar is.

Frauduleus

Iemand misleiden om iets waardevols van hem te krijgen.

Firewall

Een programma dat je computer beschermt tegen de meeste vormen van oplichting en misleiding.

Schadelijk

Woorden of acties die bedoeld zijn om wreed of pijnlijk te zijn. Kan ook verwijzen naar schadelijke software die bedoeld is om iemands apparaat, account of persoonlijke informatie schade toe te brengen.

Catfishing

Een valse identiteit of account maken op een sociale netwerkdienst om mensen te misleiden om hun persoonlijke informatie te delen, of te laten geloven dat ze met een echte persoon praten, met een legitiem account, profiel of pagina.

Clickbait

Manipulatieve online-inhoud, berichten of advertenties die zijn ontworpen om de aandacht van mensen vast te houden en ervoor te zorgen dat ze klikken op een link of webpagina, vaak om views of websiteverkeer te doen stijgen om zo geld te verdienen.