girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

"Wachtwoorden zijn de zwakke schakel in internetbeveiliging"

Het World Wide Web Consortium (W3C) overweegt een nieuwe authenticatiemethode voor internetgebruikers in te voeren die het klassieke wachtwoord moet vervangen. Volgens het consortium, dat webstandaarden ontwerpt en implementeert, is het wachtwoord "de zwakke schakel in internetbeveiliging".

De nieuwe standaard heet WebAuthn (de afkorting van Web Authentication) en is grotendeels gebaseerd op het huidige principe van tweestapsverificatie: in plaats van bijvoorbeeld een wachtwoord in te voeren bewijs je als gebruiker dat jij het bent door een unieke geheime code te kopiëren die op je smartphone wordt toegestuurd. Een andere mogelijkheid is dat je een persoonlijke en beveiligde USB-stick gebruikt die, eens verbonden, jouw identiteit bevestigt. Dit zijn onder meer de pistes die het W3C momenteel onderzoekt om een einde te maken aan het gebruik van wachtwoorden.

Gebruik sterke wachtwoorden om je account te beveiligen

Een zwak wachtwoord (zoals “abc123”) is inderdaad een ideale en gemakkelijke toegangspoort voor hackers, zo blijkt ook uit dit onderzoek van Test Aankoop naar de beveiliging van slimme toestellen.

Het is echter niet eenvoudig om een sterk en uniek wachtwoord voor elk van je accounts te bedenken én te onthouden. Een wachtwoordmanager kan je hierbij helpen: dit is een soort digitale kluis die je wachtwoorden automatisch beheert en opvraagt. Tweestapsverificatie is daarnaast een uitstekende manier om de inspanningen van hackers tegen te gaan: zelfs als ze je wachtwoord ontdekken, stuiten ze op een tweede, veel grotere barrière.

In afwachting van de komst van een nieuwe standaard zoals WebAuthn, aarzel je beter niet om je accounts maximaal te beveiligen. Te beginnen met hun grootste kwetsbaarheid: hun wachtwoord.