girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

World Backup Day: 5 mythes over back-ups ontkracht

Aanstaande zondag, 31 maart vindt de jaarlijkse World Backup Day plaats. Het is een misvatting dat jouw gegevens nooit ten prooi kunnen vallen aan gevaar. Deze en andere hardnekkige mythes over back-ups ontkracht.

1. “De kans dat ik mijn bestanden verlies is klein”
Je bestanden worden bedreigd door heel wat kleine en grote rampen (een defecte harde schijf, malware, diefstal, brand, waterschade of domweg je laptop laten vallen). De kans dat je daarvan het slachtoffer wordt is misschien niet erg groot, maar de potentiële impact is wel enorm. Een goede back-upstrategie is je verzekering tegen het verlies van onvervangbare foto’s, video’s en documenten.

2. “Als ik een kopie van mijn belangrijkste bestanden in de cloud bewaar, zit ik safe”
Dat is een goed begin, maar de cloud is minder “safe” dan je denkt. Malware, hackers, een probleem bij de clouddienst of buitengesloten worden uit je account volstaan om je bestanden in rook te doen opgaan. Leg nooit al je eieren in één korf.

3. “Om de twee maanden een back-up maken is ruim voldoende”
Het is onwaarschijnlijk dat je zo weinig digitale bestanden produceert (denk niet alleen aan werkdocumenten, maar ook aan foto’s, video’s …) dat een back-upfrequentie van twee maanden een goed idee is. Bij het bepalen van je back-upfrequentie moet je je afvragen hoeveel gegevens je zou verliezen als je je bestanden net voor de volgende back-up zou kwijtraken.

4. “Back-uppen kost onnodig veel tijd en moeite”
Back-uppen vergt organisatie, maar eens die er is, wordt het een deel van je routine en kost het niet zoveel moeite. De tijd die je eraan besteedt kan je tot een minimum beperken door je back-ups zoveel mogelijk te automatiseren, op die manier riskeer je ook niet dat je vergeet ze te maken. Vergeleken met de potentiële gevolgen van dataverlies is het maken van back-ups hoe dan ook maar een kleine moeite.

5. “Ik bewaar mijn bestanden niet op mijn computer maar op een externe harde schijf, dat is veiliger”
Als je je bestanden enkel op een externe harde schijf bewaart, dan beschik je slechts over één kopie en is er dus geen back-up van je bestanden. Probeer steeds over minstens twee kopieën van je bestanden te beschikken, en idealiter zelfs drie. Zorg ervoor dat die laatste zich nooit op dezelfde geografische locatie bevindt als de andere twee (bv. een harde schijf die je op kantoor bewaart of een kopie in de cloud).