girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Beveilig je geheimen

Hou het voor jezelf

Een ouder gebruikt een apparaat van de school om aan te tonen waar te kijken en waar te zoeken, wanneer je je privacyinstellingen aanpast.

Doelstellingen

Privacyinstellingen aanpassen voor de onlinediensten die ze gebruiken. 

Beslissingen nemen over het delen van informatie op de sites en services die ze gebruiken. 

Begrijpen wat tweefactor- en tweestapsverificatie betekenen en wanneer je die moet gebruiken.

Even praten

Privacy staat gelijk aan veiligheid

Onlineprivacy en -beveiliging gaan hand in hand. De meeste apps en software bieden manieren om te bepalen welke informatie we delen en hoe.

Wanneer je een app of website gebruikt, zoek je naar een optie zoals ‘Mijn account’ of ‘Instellingen’. Hier vind je de privacy- en beveiligingsinstellingen waarmee je kan beslissen: 

  • Welke informatie zichtbaar is op je profiel. 
  • Wie berichten, foto’s, filmpjes of andere inhoud die je deelt, kan bekijken.

Door deze instellingen te leren gebruiken om je privacy te beschermen - en te onthouden ze up-to-date te houden - ben je zo veilig mogelijk online. Het is belangrijk te weten dat je ouders of voogd deze beslissing altijd samen met jou nemen

Activiteit

Wat je nodig hebt
  • Een toestel thuis waarmee u een voorbeeld kunt geven van wat geschikt geacht wordt voor kinderen (bijv. uw eigen e-mailaccount of die van uw kinderen).

Verificatieopties

Ik heb mijn laptop aangesloten op het projectiescherm. Laten we naar de instellingenpagina van deze app gaan. Hier zie je de keuzemogelijkheden:

  • Je paswoord wijzigen
  • Waarschuwingen ontvangen als iemand probeert in te loggen bij je account vanaf een onbekend apparaat
  • Je onlineprofiel maken, inclusief foto’s en filmpjes, alleen zichtbaar voor de door jou gekozen groepen familieleden en vrienden
  • Tweefactorauthenticatie of tweestapsverificatie inschakelen

Aanvullende verificatieopties

Laten we het hebben over tweestaps- en tweefactorverificatie.

  • Tweefactorverificatie: wanneer je je aanmeldt op je account, zijn er twee stappen nodig. Zo moet je bijvoorbeeld je paswoord invoeren EN ontvang je een code per sms die je binnen 10 minuten moet invoeren voordat ze vervalt.
  • Twee-factorverificatie: dit systeem vereist twee soorten informatie om je aan te melden. Het kan bijvoorbeeld vragen om je normale paswoord en vingerafdruk.

Welke privacy- en beveiligingsinstellingen zijn geschikt voor jou? Dat is iets om te bespreken met je ouder of voogd. Maar vergeet niet dat de belangrijkste beveiligingsinstelling in je hoofd zit: jij neemt de belangrijkste beslissingen over hoeveel, wanneer en met wie je persoonlijke gegevens wilt delen.

Lessen

Een sterk, uniek paswoord voor elk van je belangrijke accounts kiezen, is een goede eerste stap. Nu moet je ze onthouden en ook beveiligen.  

Je paswoorden opschrijven, is niet per se een slecht idee. Maar doe je dit, laat dan geen papiertje met je paswoorden rondslingeren, bijvoorbeeld op je computer of bureau. Beveilig de lijst en bescherm jezelf door hem ergens te verbergen.

Woordenschat 

Privacy

Bescherming van je persoonlijke gegevens en die van anderen (ook wel gevoelige informatie genoemd)

Veiligheid

Bescherming van de toestellen van mensen en de software die zich erop bevindt.

Tweestapsverificatie (ook wel tweefactorverificatie en tweestapsauthenticatie genoemd)

Een beveiligingsproces waarbij inloggen op een service twee stappen vereist. Je moet bijvoorbeeld je paswoord invoeren én een code invoeren die naar je mobiele telefoon is verzonden of een code van een app.

Paswoord of pascode

Een geheime combinatie die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot iets. Deze kan verschillende vormen aannemen; je kunt bijvoorbeeld een viercijferige numerieke code hebben voor je telefoon en een veel complexer paswoord voor je e-mailaccount. Een vuistregel is dat je je paswoorden zo lang en ingewikkeld mogelijk moet maken als je kunt, maar ze nog altijd moet kunnen onthouden.

Versleuteling

Het proces waarbij informatie of gegevens worden omgezet in een code waardoor deze onleesbaar en ontoegankelijk wordt.

Complexiteit

De bedoeling wanneer je een veilig paswoord creëert. Een paswoord is bijvoorbeeld complex als het een mix is van cijfers, speciale tekens (zoals “$” of “&”) en zowel kleine als hoofdletters.

Hacker

Een persoon die computers gebruikt om ongeoorloofde toegang te krijgen tot apparaten van andere mensen of organisatie en gegevens.