girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Belg voelt zich onveilig op het internet

De Unisys Security Index peilt jaarlijks naar het veiligheidsgevoel van de burger in 11 landen. In 2021 is de bezorgdheid bij de Belg omtrent elke bevraagde categorie afgenomen, behalve inzake internetveiligheid.

Dit jaar namen 1000 Belgen deel aan de enquête die vragen bevat over persoonlijke, financiële, nationale en digitale veiligheid. België is een van de weinige landen waar de totale index is gedaald, ondanks de vele onzekerheden als gevolg van de coronacrisis. Slechts één categorie daalde niet, namelijk die van internetveiligheid.

Slechte kennis van de problemen

Hoewel cyberaanvallen op grote bedrijven regelmatig in de actualiteit kwamen, en hoewel thuiswerken mensen bezorgder heeft maakt over hun internetveiligheid, is de Belg zich nog steeds niet erg bewust van de bedreigingen.

Het gevoel van onveiligheid lijkt dan ook geen verband te houden met een betere kennis van cyberaanvallen, integendeel. De cijfers spreken voor zich:

  • Meer dan de helft (52%) van de respondenten is niet op de hoogte van smishing (phishing via sms).
  • Meer dan vier op de vijf (86%) weten niet dat hun simkaart kan worden gehackt en dat hun telefoonnummer dus kan worden gestolen en gebruikt door fraudeurs.
  • Iets meer dan de helft (53%) is op zijn smartphone even voorzichtig als op zijn laptop of computer met het beschermen van persoonlijke en financiële gegevens.
  • Driekwart van de respondenten (76%) weet niet waar ze terecht kunnen voor hulp als ze het slachtoffer worden van een cyberaanval (in dat geval kan onder meer het meldpunt van de FOD Economie je helpen).

Blijf goed geïnformeerd

Als internetgebruiker is het van essentieel belang op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van internetveiligheid, en te weten hoe je dreigingen tijdig kunt herkennen. Raadpleeg de verschillende rubrieken op Cybersimpel  en vergroot je kansen om doeltreffend te reageren op verschillende dreigingen, zoals phishing en virussen.

Op de website van Test Aankoop kun je ook tests en vergelijkingen van antivirussoftware, VPN's en wachtwoordmanagers raadplegen om de meest geschikte software te kiezen.