girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Wereld Wachtwoord Dag: soigneer je paswoorden!

Vandaag, 6 mei is het Wereld Wachtwoord Dag. De ideale gelegenheid om je wachtwoord te veranderen en te kiezen voor moeilijker te raden en unieke exemplaren.

Hoewel ze vaak worden verwaarloosd, vormen wachtwoorden je belangrijkste verdedigingslinie tegen cybercriminelen. Zorg dus goed voor je wachtwoorden met behulp van deze drie tips:

  • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Als dat ene wachtwoord te grabbel ligt na een grootschalig datalek, dan kan het worden gebruikt om de controle over al je accounts over te nemen. Surf naar www.haveibeenpwned.com om te achterhalen of je accounts al betrokken zijn geweest bij een datalek. Ook als dat niet het geval is, wacht je beter niet om unieke wachtwoorden te maken voor al je accounts.
  • Maak sterke wachtwoorden. Je kunt niet veilig zijn met een exemplaar als "123456" of "abc123". En nee, de voornamen van je kinderen of je geboorteplaats gemengd met je geboortedatum zijn niet veel veiliger. Om een goed wachtwoord te maken zijn de complexiteitseisen helaas veel hoger dan die van je geheugen. Zoals je hier op Cybersimpel kunt ontdekken, is een wachtwoordzin (een lange zin die je met een paar trucjes inkort) een van de beste compromissen.
  • Wijzig je wachtwoorden regelmatig. Wachtwoorden hebben bij wijze van spreken een houdbaarheidsdatum. Om allerlei redenen (grootschalig lek van inloggegevens, brute force aanvallen, verbeterde technieken waarover hackers beschikken …) kunnen ze jou niet eeuwig beschermen. Ook hier hoef je niet te wachten tot je www.haveibeenpwned.com hebt gecheckt. Verander ze dus regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar op dezelfde datum.

Te ingewikkeld? Een wachtwoordmanager kan je het leven makkelijker maken en je helpen om deze tips op een geautomatiseerde manier toe te passen. Zo’n programma maakt en onthoudt complexe wachtwoorden in jouw plaats, en dat voor al je accounts. Het enige wat jij hoeft te doen is één wachtwoord onthouden: datgene waarmee je toegang krijgt tot de manager. Vind de beste wachtwoordmanager dankzij de koopwijzer van Test Aankoop.