girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Google introduceert nieuwe veiligheidsregels voor kinderen

Google voert nieuwe maatregelen in om surfen op het internet veiliger te maken voor minderjarigen. Meer bepaald wanneer het gaat over persoonlijke gegevens en ongepaste inhoud.

  • Op YouTube staan filmpjes die geüpload worden door gebruikers van 13 tot 17 jaar automatisch in ‘beperkte’ modus. Ze kunnen dus niet bekeken worden door om het even wie.
  • In Google Images kunnen minderjarigen (of hun ouders) vragen om hun foto’s uit de resultatenlijst te halen.
  • In de zoekrobot is voortaan een ‘SafeSearch’-filter actief voor alle minderjarigen om hen te beschermen tegen mogelijk ongepaste inhoud.
  • De locatiegeschiedenis wordt gedeactiveerd en kan niet worden geactiveerd voor gebruikers jonger dan 18 jaar.
  • Adverteerders kunnen minderjarigen geen doelgerichte reclame meer toesturen (op basis van leeftijd, geslacht of interesses).

Naast deze maatregelen mag je als ouder zeker niet aarzelen om zelf preventieve maatregelen te nemen. Denk goed na voor je foto’s van je kinderen online zet en wijs jongeren op de meest voorkomende gevaren wanneer ze surfen: phishing, maar ook verschillende vormen van oplichting en fake news op sociale media. Wees je ook bewust van de mogelijke tekortkomingen op het gebied van privacy en veiligheid van verbonden speelgoed.