girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

'Microsoft'-medewerker aan de lijn? Hang op!

Word je opgebeld door een medeweker van een technologiebedrijf als Microsoft of Apple? Ga er niet op in, het zijn oplichters. Volgens het Centrum voor Cybersecurity België zit deze ‘Microsoft scam’ de laatste tijd weer in de lift.

Hoe gaan ze te werk?
Iemand belt je op en doet zich daarbij voor als helpdeskmedewerker van een technologiebedrijf. Hij zal je wijsmaken dat er een probleem is met je computer: je pc heeft een virus, werd gehackt, beschikt niet over een legale versie van Windows 10 enzovoort.

Vervolgens stelt de persoon voor om het probleem op te lossen. Hij laat je de computer opstarten, naar een bepaalde website surfen of een programma downloaden. Zo krijgt de oplichter toegang tot je computer. Om het probleem echt op te kunnen lossen, vraagt hij jou te betalen. Vaak gaat het om een bedrag van enkele euro’s dat je bijvoorbeeld met behulp van je digipass moet betalen. Jij denkt dat je een klein bedrag overmaakt, maar de oplichter zal honderden tot zelfs duizenden euro’s kunnen buitmaken.

De juiste reflexen

  • Microsoft of een ander betrouwbaar technologiebedrijf zal je nooit zomaar opbellen om je te helpen met computerproblemen. Laat een onbekende dus nóóit de controle over je computer overnemen.
  • Geef nooit bancaire codes of andere betaalgegevens door per telefoon, mail of op een webpagina die ze jou laten invullen.
  • Heb je op vraag van de beller programma’s geïnstalleerd? Verwijder ze van je computer, scan je toestel met een antivirus en verwijder gevonden malware.
  • Heb je een of meerdere wachtwoorden gedeeld, verander ze dan meteen bij de betrokken accounts.