girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Smartwatches voor kinderen zijn onveilig

Smartwatches met een gps-tracker voor kinderen lijken leuk, maar let er toch mee op. Uit onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet blijkt namelijk dat er onveilige exemplaren op de markt zijn, die bovendien een loopje nemen met de privacy. Test Aankoop, die de rechten van de Belgische consument verdedigt, heeft de FOD Economie en de Privacycommissie dan ook gevraagd om onmiddellijk op te treden.

Het opzet van slimme horloges voor kinderen klinkt misschien aanlokkelijk: terwijl het kind de horloge om zijn pols heeft, kunnen de ouders zijn doen en laten volgen en contact houden via een app op hun smartphone. Sommige horloges hebben zelfs een SOS-knop waarmee het kind kan signaleren dat het in de problemen zit.

Vreemde kan kind afluisteren

Maar hoe mooi dit ook mag klinken, er is helaas een keerzijde. Uit de test van de Noorse consumentenorganisatie blijkt dat de horloges “Gator 2”, “T2C-2” en “Wonlex” (gekoppeld aan de app Se Tracker), op het moment van schrijven verkocht op onder meer Coolblue, Bol.com, Mediamarkt en Groupon.be, helemaal niet veilig zijn. Zo zou een vreemde vrij gemakkelijk de controle over zo’n horloge kunnen overnemen, het kind volgen, afluisteren en ermee communiceren. Bovendien genereren ze gevoelige en persoonlijke gegevens van het kind zonder duidelijk te zijn wat er met die data gebeurt.

Wie de veiligheid en privacy van zijn kind belangrijk vindt, koopt zo’n horloge dus beter niet.